In juni werd opnieuw melding gemaakt van een patiënt met tekenencefalitis, opgelopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen in de buurt van Bentveld.

Half mei, ongeveer 2-3 weken voor aanvang van de initiële klachten, had een patiënt meerdere tekenbeten opgelopen. Deze patiënt had koorts en neurologische klachten.

Advies
Bij een neurologisch ziektebeeld met een tekenbeet in de anamnese, is het advies daarom om ook TBEV mee te nemen in de diagnostiek.

Wat is tekenencefaclitis?

Tekenencefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het ‘tick-borne encephalitis’ virus. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en soms naar de mens. In gebieden waar het TBE-virus gevonden is, zijn ongeveer 1 op 1500 teken besmet met dit virus. Dat is veel minder dan dat er teken besmet zijn met de borrelia-bacterie, die ongeveer in één op de vijf teken gevonden wordt. De borrelia-bacterie veroorzaakt elk jaar ongeveer 27.000 maal de ziekte van Lyme in Nederland. De kans op een TBE-infectie na een tekenbeet is dus veel kleiner dan de kans op de ziekte van Lyme maar omdat het in onze regio voorkomt is het goed om er extra bedacht op te zijn. Lees meer op Tekenencefalitis (TBE) | RIVM