Dengue, Zika en Chikungunya
Via een beet van de gelekoortsmug (Aedes aegypti) of tijgermug (Aedes albopictus) worden de virussen Dengue, Zika en Chikungunya overgedragen. In tegenstelling tot de malariamug, steken deze muggen vooral overdag. Zika kan ook via seksueel contact worden overgedragen. Dengue en Chikungunya kunnen niet van mens op mens worden overgedragen.

Symptomen
De symptomen van Dengue, Zika en Chikungunya lijken erg op elkaar en bestaan uit: koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag ontstaan. Dengue kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen, met hoge koorts en bloedingen in de huid en organen. De kans op deze ernstige verschijnselen is licht verhoogd als de patiënt al een keer dengue van een ander type heeft doorgemaakt. Er zijn geen vaccins beschikbaar tegen Dengue, Zika en Chikungunya.

Diagnostiek
De diagnostiek naar deze virussen wordt gedaan middels serologie of een PCR op bloed. Om bewijs voor een recente infectie te leveren, wordt er vaak een tweede serummonster gevraagd na twee weken. Naast antistoffen wordt ook het dengue NS1-antigeen in het eerste serummonster bepaald. Voor vragen over diagnostiek en de indicaties daarvoor kunt u contact opnemen met onze artsen-microbioloog.