Nu de zomervakantie ten einde loopt en veel vakantiegangers terugkeren naar Nederland, is het belangrijk om alert te zijn op tropische ziekten die soms mee terug worden genomen. Tropische ziektes zoals malaria, dengue, zika en chikungunya kunnen zich pas na thuiskomst manifesteren, ook als de vakantie zonder problemen is verlopen. 

Malaria: Stil gevaar na de vakantie 

Hoewel iemand tijdens een vakantie geen klachten hoeft te hebben, kan malaria zich pas twee tot drie weken na de besmetting openbaren. De symptomen variëren van koorts, koude rillingen en hoofdpijn tot vermoeidheid, misselijkheid en spierpijn. 

Het is belangrijk dat patiënten die terugkomen uit malariagebieden en last krijgen van koorts zich laten testen. Bij vermoeden van malaria is het noodzakelijk om altijd eerst contact op te nemen met de arts-microbioloog. Hierdoor kunnen patiënten met voorrang bloed laten prikken zodat er snel een diagnose kan worden gesteld. Het materiaal mag nooit via reguliere post verzonden worden. Het is altijd een CITO. 

Andere tropische ziektes: Dengue, zika en chikungunya 

Naast malaria zijn ook virale infecties zoals dengue, zika en chikungunya vaak voorkomende veroorzakers van koorts na een verblijf in tropische gebieden. Deze virussen kunnen eveneens symptomen veroorzaken zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid en kunnen via serologisch onderzoek worden aangetoond. 

Vooral het zikavirus is voor zwangere vrouwen van groot belang om uit te sluiten, aangezien dit virus ernstige gevolgen kan hebben voor de ongeboren baby. Een tijdige diagnose is hier dan ook essentieel.